Slechtziende Oekraïner verrast met gedoneerde hulpmiddelen

Slechtziende Oekraïner verrast

Op 6 april werd de gevluchte slechtziende Oekraïner Iwan verrast met diverse hulpmiddelen om zijn situatie te vergemakkelijken tijdens zijn verblijf in Nederland.
Tom van der spek van Blindexperience.nl en zelf ook visueel beperkt is vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een actie gestart niet meer gebruikte hulpmiddelen voor gevluchte blinden en slechtziende Oekraïners te gaan inzamelen en te verdelen aan deze mensen die hier noodgedwongen in ons land verblijven.

Zo een anderhalve week geleden werd ik benaderd door het Leger des heils uit Amsterdam. Zij legden mij het probleem uit en ik ben gelijk aan de slag gegaan om aan de behoefte van Iwan te kunnen voelden. Na een hoop gelobby om een transporteur te vinden die een beeldscherm loop kon bezorgen bij Iwan, kwam ik al gauw erachter dat ik van deze transporteurs en pakketdiensten niet veel hoefde te verwachten. Ook bedacht ik me dat ik dit zelf moest afleveren om ook goed te onderzoeken wat hij nodig had. Een goede vriend van mij bedacht zich geen moment en bood aan om met mij mee te ​gaan. Zo vertrokken wij uit Brandwijk met diverse hulpmiddelen. Eenmaal aangekomen in Amsterdam maakten we kennis met Iwan. Met wat hulp van een digitale translator heb ik samen met hem bekeken wat zijn behoefte was en wat ik hem kon bieden. Uiteindelijk heeft hij een beeldscherm loop en wat kleine vergroot materiaal gekregen. Hij had inmiddels al wel een taststok maar deze was voor de korte loopafstanden. Ik heb hem ook een zo goed als nieuwe taststok met rollerbal gegeven.
Door de taal barrière duurde het even voor hij door had dat deze spullen vanaf dat moment voor hem waren. Toen hij het door had, werden we omhelst door een met tranen ontroerde Iwan. Hij vertelde dat hij nu eindelijk Nederlands en Engels kan gaan leren.
Ik heb al veel spullen verstuurd en tot dit moment geen fysiek contact gehad met deze mensen. Dit was voor mij de 1e keer en zeker ook niet de laatste keer. Het heeft me diep in het hart getroffen om Iwan weer zo blij te zien.

Ik kan nog steeds hulpmiddelen gebruiken voor de blinde en slechtziende Oekraïner. Ook kan iedereen mij benaderen voor eventuele hulpvragen en ik ben nog steeds op zoek naar een transport voor het bezorgen van deze hulpmiddelen. Het allermooiste zou zijn als er een taxibedrijf is die mij hier zou kunnen helpen.
Mijn contact gegevens
06-10483639
Mail naar info@blindexperience.nl